Wat is Bubble Tea en Hoe Maak je Het Zelf?

Bubble tea of BOBA tea, een drankje dat oorspronkelijk uit Taiwan komt, heeft de wereld veroverd met zijn unieke combinatie van smaken en texturen.

bubble tea

Of je nu door de straten van Taipei, New York, of Amsterdam loopt, de kans is groot dat je een bubble tea-winkel tegenkomt. Maar wat maakt deze drank zo speciaal en waarom is het zo populair? In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van bubble tea om deze vragen te beantwoorden.

Wat is Bubble Tea?

Oorsprong en Geschiedenis van Bubble Tea

Bubble tea, ook wel bekend als parel melkthee, boba-thee, of gewoon boba, is ontstaan in Taiwan in de jaren '80. Het verhaal gaat dat het werd uitgevonden door theeverkopers die op zoek waren naar manieren om hun verkopen te verhogen. Ze begonnen met het toevoegen van fruit, siropen en zelfs tapioca-parels aan hun thee, en al snel werd het een hit. De drank verspreidde zich snel naar andere delen van Azië voordat het de rest van de wereld veroverde.

verschillende smaken bubble tea

Verschillende Soorten en Smaken

Bubble tea is er in vele soorten en smaken, wat bijdraagt aan zijn wereldwijde populariteit. De basis bestaat meestal uit een soort thee - zoals zwarte thee, groene thee, of oolong thee - gemengd met melk of fruitsiroop. De "bubbles" of "parels" zijn meestal gemaakt van tapioca, hoewel ze ook kunnen worden gemaakt van andere ingrediënten zoals agar of fruitgelei.

Je kunt kiezen uit een scala aan smaken, van klassieke melkthee tot exotische opties zoals lychee, passievrucht, of zelfs durian. Er zijn ook talloze aanpassingen mogelijk, zoals het toevoegen van extra toppings zoals pudding, fruitstukjes, of zelfs ijs.

Hoe Zelf Bubble Tea en Bubble Tea Recept Maken

Het maken van bubble tea thuis is niet alleen leuk, maar stelt je ook in staat om je eigen smaken en texturen te creëren.

Hier is hoe je het kunt doen:

Benodigdheden en Ingrediënten

 • Zwarte thee (of een andere theesoort naar keuze)
 • Melk of melkvervanger
 • Suiker of een andere zoetstof
 • Tapioca-parels (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten of online)
 • IJsblokjes
 • Een grote beker of glas
 • Een rietje (bij voorkeur een dik rietje om de parels door te kunnen zuigen)

Stap-voor-Stap Instructies

 1. Thee zetten: Begin met het zetten van je thee. Laat het een paar minuten trekken en zorg ervoor dat het sterker is dan je normaal zou maken, omdat het zal worden verdund met melk en ijs.
 2. Tapioca-parels koken: Volg de instructies op de verpakking om de tapioca-parels te koken. Dit duurt meestal ongeveer 20 minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen.
 3. Suikersiroop maken: Meng gelijke delen suiker en water in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg de gekookte tapioca-parels toe en laat ze 15 minuten in de siroop weken.
 4. Samenstellen: Voeg in een groot glas 2-3 eetlepels van de tapioca-parels toe. Voeg ijsblokjes toe, gevolgd door de thee.
 5. Melk en suiker toevoegen: Voeg melk en extra suiker toe naar smaak. Roer goed of schud het mengsel om alles te combineren.
 6. Genieten: Steek een rietje in het glas en geniet van je zelfgemaakte bubble tea!

boba tea in de hand

Een Eenvoudig Recept voor het Maken van Klassieke Bubble Tea

 • 1 kop sterke zwarte thee
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels melk
 • 1/2 kop gekookte tapioca-parels
 • IJsblokjes

Instructies: Volg de bovenstaande stappen om je klassieke bubble tea te maken. Voel je vrij om de hoeveelheden aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.

Hoe Kan Je Bubble Tea Balletjes Zelf Maken?

Het maken van je eigen tapioca-parels voor bubble tea kan een leuk en lonend proces zijn. Hier is hoe je het kunt doen:

Wat zijn Tapioca-Parels?

Tapioca-parels zijn kleine, ronde balletjes gemaakt van tapiocameel, een zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassavewortel. Ze zijn het kenmerkende ingrediënt in bubble tea en zijn bekend om hun gummy, kauwbare textuur.

Hoe Maak Je Ze Thuis?

Ingrediënten:

 • 1 kop tapiocameel
 • 1/2 kop kokend water
 • 1/2 kop suiker

Instructies:

 1. Deeg maken: Meng het tapiocameel met kokend water en roer tot een deeg ontstaat.
 2. Rollen en snijden: Kneed het deeg tot een gladde massa en rol het uit tot een lange, dunne rol. Snijd deze in kleine stukjes.
 3. Balletjes vormen: Rol de kleine stukjes in de palm van je hand tot ronde balletjes.
 4. Koken: Kook de tapioca-parels in een grote pan met water tot ze naar de oppervlakte drijven. Laat ze nog 15 minuten koken.
 5. Suikersiroop: Maak een suikersiroop zoals eerder beschreven en voeg de gekookte parels toe. Laat ze weken tot ze de siroop hebben opgenomen.

Veel Gestelde Vragen

Wat zit er in Bubble Tea?

Bubble tea bevat meestal een theebasis, melk of melkvervanger, een zoetstof zoals suiker of siroop, en tapioca-parels of een andere vorm van "bubbles" zoals fruitgelei.

Is Bubble Tea Goed Voor Je?

Bubble tea kan veel suiker en calorieën bevatten, dus het is het beste om het met mate te consumeren. Sommige varianten kunnen echter gezonder worden gemaakt door het gebruik van minder suiker.

Waarvan Zijn de Balletjes in Bubble Tea Gemaakt?

De balletjes in bubble tea, ook wel bekend als "boba" of "parels", zijn meestal gemaakt van tapioca, een zetmeel afkomstig van de cassavewortel.

Welke Thee Zit Er in Bubble Tea?

De meest voorkomende theebasissen voor bubble tea zijn zwarte thee, groene thee en oolong thee. Er zijn echter ook veel andere opties beschikbaar, zoals jasmijnthee of zelfs kruidenthee.

Lees meer: Losse thee bewaren


Ouder bericht Nieuwer bericht