Theeconsumptie in Nederland: Theetrends en Statistieken

Thee, een tijdloze en geliefde drank over de hele wereld, heeft ook in Nederland een bijzondere plek in onze harten en keukens veroverd. De Nederlandse theemarkt is in de afgelopen jaren gestaag gegroeid, en deze groei is nog steeds in volle gang. In dit informatieve blogartikel duiken we dieper in de cijfers van de Nederlandse theemarkt naar theesoort en onderzoeken we de belangrijkste trends die deze branche vormgeven.

Een Groeiende Markt

In 2022 werd er in Nederland maar liefst 1,5 miljard liter thee geconsumeerd, wat een indrukwekkende stijging van 3% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit vertaalt zich naar een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro voor de Nederlandse theemarkt. Deze ongekende groei kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de groeiende populariteit van thee onder jongeren, het uitgebreide aanbod van theevarianten en een toenemende aandacht voor gezondheid en welzijn.

shop losse thee

Theezakjes versus Losse Thee

Volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging van Koffiebranders en Theepakkers (NVKT) wordt nog steeds ongeveer 80% van de thee in Nederland gezet met behulp van theezakjes. Echter, de populariteit van losse thee groeit gestaag en vertegenwoordigt nu ongeveer 20% van de totale theeconsumptie.

theetrends nederland

Deze verschuiving is deels te wijten aan de waardering voor de hogere kwaliteit van losse theebladeren, die vaak meer smaak en aroma bieden dan hun verpakte tegenhangers. Bovendien stelt het gebruik van losse theebladeren liefhebbers in staat om de controle over de sterkte en smaak van hun thee te vergroten. Niet te vergeten dat losse theebladeren doorgaans duurzamer zijn dan wegwerptheezakjes, wat aansluit bij de groeiende aandacht voor milieubewustzijn.

Zwarte Thee: De Onbetwiste Favoriet

Zwarte thee is zonder twijfel de meest geliefde thee in Nederland. In 2022 werd er maar liefst 700 miljoen liter zwarte thee geconsumeerd, goed voor een indrukwekkende 46% van de totale theeconsumptie. Deze krachtige en robuuste thee is verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, van traditionele zwarte thee tot meer exotische varianten zoals Earl Grey en Chai. De diepe, volle smaak van zwarte thee heeft een blijvende aantrekkingskracht op Nederlandse theedrinkers.

Groene Thee: Delicaat en Gezond

Groene thee volgt als tweede meest geconsumeerde thee in Nederland. In 2022 werd er 300 miljoen liter groene thee gedronken, wat goed is voor 20% van de totale theeconsumptie. Deze lichte thee met zijn verfrissende en delicate smaak is niet alleen geliefd vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Groene thee staat bekend om zijn overvloed aan antioxidanten en trekt daardoor steeds meer mensen aan die bewust met hun gezondheid bezig zijn.

Fruitthee: Een Zoete Verleiding

Fruitthee is een groeiende ster in de Nederlandse theemarkt. In 2022 werd er 150 miljoen liter fruitthee geconsumeerd, goed voor 10% van de totale theeconsumptie. Deze verfrissende thee met zijn natuurlijke zoetheid is verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, variërend van aardbei en mango tot citroen en cranberry. Het is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en suikervrije optie.

Andere Theesoorten

Andere, meer gespecialiseerde theesoorten zoals witte thee, oolong thee en pu-erh thee hebben ook een plaats in de Nederlandse theeconsumptie, maar deze zijn minder populair. In 2022 werd er gezamenlijk 50 miljoen liter van deze theevarianten gedronken, wat neerkomt op 3% van de totale theeconsumptie.

Conclusie

De Nederlandse theemarkt is niet alleen groeiend, maar ook gevarieerd. Terwijl de consumptie van losse thee gestaag toeneemt en het gebruik van theezakjes stabiel blijft, blijven Nederlandse theeliefhebbers genieten van een rijke verscheidenheid aan smaken en stijlen. Of je nu de voorkeur geeft aan de diepe, krachtige smaak van zwarte thee, de verfrissende delicatesse van groene thee, de natuurlijke zoetheid van fruitthee of de subtiliteit van andere theesoorten, Nederland heeft voor elk wat wils. De Nederlandse theemarkt blijft bloeien, gedreven door onze liefde voor deze tijdloze drank en de voortdurende ontdekking van nieuwe smaken en varianten. Dus, waar wacht je nog op? Duik in de diverse wereld van thee en geniet van een heerlijke reis door de Nederlandse theeconsumptie.

Lees meer: Wat is GABA thee?

shop onze losse thee


Ouder bericht Nieuwer bericht