Wat is GABA Thee

Wat is GABA?

GABA staat voor gamma-amino butyric zuur (Gamma-aminobutyric acid), een belangrijk aminozuur dat een cruciale rol speelt in de communicatie tussen neuronen in onze hersenen. Het fungeert als een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van verschillende lichaams- en hersenfuncties, waaronder stemming, angst en slaap.

De rol van GABA in het brein

GABA is vooral bekend als een remmende neurotransmitter, wat betekent dat het de activiteit van neuronen vermindert. Dit helpt om een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen, wat vooral nuttig is bij het beheersen van stress en angst.

GABA in voedingssupplementen

Naast zijn natuurlijke aanwezigheid in het lichaam, wordt GABA ook vaak aangetroffen in verschillende voedingssupplementen. Deze supplementen worden meestal gebruikt om de hersenfunctie te verbeteren en symptomen van angst en slapeloosheid te verlichten.

Productie van GABA Thee

GABA thee wordt geproduceerd door theebladeren te fermenteren in een omgeving zonder zuurstof, waardoor het GABA-gehalte in de bladeren toeneemt. Dit proces werd voor het eerst ontwikkeld in Japan in de jaren '80.

De oorsprong in Japan

De productie van GABA thee begon in Japan, waar onderzoekers een methode ontwikkelden om het GABA-gehalte in theebladeren te verhogen. Dit wordt gedaan door de bladeren in een afgesloten kamer te plaatsen en stikstof te pompen om zuurstof te verdringen.

Het productieproces: Anaerobe fermentatie

In deze zuurstofvrije omgeving wordt het aminozuur glutaminezuur in de theebladeren omgezet in GABA. Na deze anaerobe fermentatie worden de theebladeren verder verwerkt en verpakt, klaar voor consumptie.

Gezondheidsvoordelen van GABA Thee

GABA thee staat bekend om zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen, variërend van het verminderen van stress tot het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Stressverlichting en Angstreductie

GABA thee kan helpen bij het verminderen van stress en angst door het GABA-gehalte in het brein te verhogen. Dit kan leiden tot een kalmerende werking en een verbeterde gemoedstoestand.

Verbetering van de Slaapkwaliteit

De remmende werking van GABA kan ook bijdragen aan een betere slaap. Het drinken van GABA thee voor het slapengaan kan helpen bij het inslapen en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Bloeddrukregulatie

Sommige studies suggereren dat GABA thee kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met hypertensie.

Bijwerkingen en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel GABA thee over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele potentiële bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden.

Mogelijke bijwerkingen

Overmatige inname van GABA kan leiden tot misselijkheid, spijsverteringsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Raadpleeg een arts

Als je medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je GABA thee of supplementen gaat gebruiken.

Lees meer: Tannines in thee


Ouder bericht Nieuwer bericht