Wat is Witte Thee?

Witte thee, een van de meest zeldzame en exclusieve theesoorten, heeft de aandacht getrokken van theeliefhebbers over de hele wereld. Deze delicate en subtiel smakende thee wordt gewaardeerd om zijn unieke elegante uitstraling, en potentiële gezondheidsvoordelen.

bai mu tan witte thee

Afkomstig van dezelfde plant als oolong, groene en zwarte thee, onderscheidt witte thee zich door zijn milde smaak en lichtere kleur. Witte thee wordt vaak geassocieerd met puurheid en elegantie en wordt gemaakt van de jonge bladeren en knoppen van de theeplant.

Eén van de bekendste witte theesoorten is Pai Mu Tan (of Pai Mu Dan).

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat witte thee is, de mogelijke voordelen voor de gezondheid, en de veelgestelde vragen rondom deze fascinerende theesoort.

Wat doet witte thee met je lichaam?

Witte thee is niet alleen bekend om zijn zachte smaak, maar ook om de specifieke manier waarop het wordt geproduceerd. Inclusief soorten zoals Pai Mu Tan, biedt witte thee een unieke thee-ervaring.

 • Antioxidanten en gezondheidsvoordelen: Witte thee is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen tegen celbeschadiging. Er is onderzoek dat suggereert dat witte thee voordelen kan hebben voor het hart, de huid, en het immuunsysteem (bron).
 • Mogelijke bijwerkingen: Hoewel de voordelen van witte thee talrijk zijn, is het belangrijk om ook de mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen te begrijpen. Zwanger vrouwen zouden hun consumptie van thee moeten verminderen (bron).

shop losse thee

Is witte thee gezond?

fuding witte thee in kopje

Witte thee wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen. Maar wat maakt het zo gezond?

 • Vergelijking met andere theeën: In vergelijking met andere theeën, bevat witte thee vaak minder cafeïne en meer antioxidanten. Dit maakt het tot een aantrekkelijke keuze voor diegenen die op zoek zijn naar de gezondheidsvoordelen van thee zonder de stimulerende effecten van cafeïne.
 • Wetenschappelijke onderzoeken: Verschillende studies hebben aangetoond dat witte thee kan helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten, de gezondheid van de huid kan verbeteren (link naar onderzoeken).

Zit er Cafeïne in Witte Thee?

Hoewel witte thee bekend staat om zijn lagere cafeïnegehalte, is het belangrijk op te merken dat het nog steeds cafeïne bevat.

 • Cafeïnegehalte: Witte thee bevat gemiddeld 15 tot 30 milligram cafeïne per kop, afhankelijk van de verwerking en de zettijd. Dit is minder dan in groene en zwarte thee, maar nog steeds genoeg om een lichte stimulans te geven. Een gemiddeld kopje koffie bedraagt 130 milligram caffeïne. Decaf koffie bevat 7 milligram per kopje.
 • Effect van cafeïne: Het beperkte cafeïnegehalte kan een subtiele energieboost geven zonder de nervositeit die soms wordt geassocieerd met sterkere theeën en koffie.

Welke thee valt er onder witte thee?

Witte thee is een veelzijdige categorie met veel verschillende smaken en kenmerken.

Soorten witte thee: Witte thee is verkrijgbaar in verschillende varianten:

 • Fuding Shou Mei White Tea
 • Fuding Shou Mei Dragon Ball White Tea
 • Fuding White Tea Cake
 • Moonlight Beauty Raw Pu-erh Loose Tea
 • Organic White Peony (Bai MuDan) Tea
 • Shou Mei tea
 • Silver Needle tea

De verschillen hebben te maken met de regio van herkomst, de manier van plukken en de verwerking.

Hoe Wordt Witte Thee Gemaakt?

topje van de theeplant wordt gebruikt voor witte thee

Het proces van het maken van witte thee is zowel een kunst als een wetenschap, en het speelt een grote rol in het bepalen van de smaak.

 1. Plukken: Witte thee wordt meestal met de hand geplukt, en alleen de jonge bladeren en knoppen van de theeplant worden geselecteerd. De timing van de pluk is essentieel, en het wordt vaak gedaan op een droge, zonnige dag.

 2. Verwelken: Na het plukken worden de bladeren en knoppen gelijkmatig verspreid om te verwelken. Dit proces kan zowel buiten in de zon als binnen plaatsvinden. Het verwelken helpt het vocht in de bladeren te verminderen en maakt ze flexibeler voor verdere verwerking.

 3. Drogen: In tegenstelling tot andere theesoorten, wordt witte thee meestal niet gerold of gebroken. Dit helpt de celstructuur van de bladeren intact te houden. De bladeren worden voorzichtig gedroogd, vaak in de schaduw of bij een gecontroleerde temperatuur in een droogruimte.

 4. Oxidatie: Witte thee ondergaat een zeer lichte oxidatie, aangezien de bladeren niet worden gebroken of gerold. Dit geeft witte thee zijn karakteristieke zachte en delicate smaak.

 5. Sorteren en selecteren: Na het drogen worden de bladeren zorgvuldig gesorteerd en geselecteerd op kwaliteit. Dit proces kan handmatig worden uitgevoerd door ervaren theemeesters die de beste bladeren kiezen.

 6. Verpakken: Tot slot wordt de witte thee verpakt en verzegeld om de versheid en kwaliteit te behouden.

Het proces van het maken van witte thee is delicaat en vereist veel aandacht voor detail. De manier waarop witte thee wordt gemaakt, heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak en het aroma van de thee.

De Smaak van Witte Thee

Witte thee staat bekend om zijn zachte, subtiele smaak, maar er zijn variaties die de smaakbeleving kunnen verrijken.

 • Smaakprofielen: De smaak van witte thee kan variëren van zoet en bloemig tot fris en mild, afhankelijk van de soort en het zetproces. Pai Mu Tan, bijvoorbeeld, heeft vaak een zachtere, bloemige smaak.
 • Zetinstructies: Het zetten van witte thee vereist zorgvuldige aandacht. Je kan het beste mineraalvrij water gebruiken omdat deze anders de smaak van de thee beinvloed. De temperatuur van het water moet 70-80°C zijn.

Veel gestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over witte thee, die kunnen helpen bij het begrijpen en genieten van deze bijzondere theesoort.

 • Wat is de beste witte thee?: Dit is subjectief en hangt af van persoonlijke smaakvoorkeuren. Proeven en experimenteren met verschillende soorten, zoals Pai Mu Tan, silver needle is de beste manier om je favoriet te vinden.
 • Is witte thee biologisch?: Niet alle witte thee is biologisch. Zoek naar labels die aangeven dat de thee biologisch gecertificeerd is als dit belangrijk voor je is.
 • Kan je witte thee maken met jasmijn?: Ja, witte thee kan gecombineerd worden met jasmijn om een bloemige en geurige blend te creëren. Deze combinatie kan een heerlijk aroma en een verfijnde smaak bieden.

Conclusie

Witte thee is meer dan een verfrissende drank die je in de lente drinkt; het is een symbool van cultuur, elegantie en welzijn.

Of je nu een doorgewinterde theedrinker bent of net begint met het verkennen van witte thee, de delicate smaken, gezondheidsvoordelen en diverse varianten maken het tot een intrigerende keuze. Of je nu kiest voor de klassieke Pai Mu Tan of experimenteert met witte jasmijnthee, witte thee biedt een wereld van smaak om te ontdekken.

Lees meer: Wat zit er in thee?


Ouder bericht Nieuwer bericht